מה זה מזונות?
דמי מזונות ילדים – מזונות הם סכום של כסף שהאב משלם לאם המשמורנית – האם שקיבלה משמורת על הילדים. הכסף נועד לתשלום הצרכים של הילד: מגורים (ובלשון משפטית: מדור,) בגדים, מזון, לימודים וכן הלאה. מזונות יכולים גם לכלול, במקרים מסוימים, תשלום עבור חוגים, תחביבים ושאר דברים שהילד הורגל אליהם כשההורים חיו ביחד – צרכים אלה מוגדרים כמזונות מדין צדקה. מלבד המזונות שנועדו להשתתפות בכלכלת הילדים, לעיתים נפסקים גם מזונות לאישה עצמה – סכום שהגבר משלם כדי לתמוך בכלכלתה. בשורות הבאות נתרכז במזונות הילדים.
עד מתי משלמים מזונות ילדים?
עד גיל 18 או עד שהילד מסיים את לימודי התיכון שלו – המאוחר מבין השניים (דהיינו: אם הילד נשאר כיתה יש לשלם עבורו מזונות גם אם הוא עבר את גיל 18.)
אם אין לאב כסף, אז הוא פטור מתשלום מזונות ילדים?
לא. בפסיקה תקדימית קבע בית המשפט המחוזי שישנו תשלום מזונות מינימאלי שהוא חובה על ההורה ואיננו קשור למצבו הכלכלי. גם מי שכושר ההשתכרות שלו נמוך והוא טוען שאין לו ממה לשלם, חייב במזונות בסכום של 1250 ₪ – לא כולל הוצאות מדור (תוספת של 33% עבור ילד אחד, 40% עבור שני ילדים והאחוז עולה עם מספר הילדים) והוצאות חינוך (50% מההוצאות על פעוטון, גן וכן הלאה.)
האם זו תמיד האישה שתובעת מזונות מהגבר?
באופן כללי, דיני גירושין מבוססים על המשפט העברי שלפיו רק על הגבר חלה החובה לזון את אשתו ואת ילדיו. ולכן, גם אם האם מרוויחה יותר מהאב, חובת תשלום המזונות היא על האב ולא על האם. עם זאת, בכל הנוגע לדמי מזונות מדין צדקה – דהיינו תשלום מזונות מעבר למינימום שעליו דיברנו – בית המשפט עשוי בהחלט להתחשב בהכנסות הגבר והאישה בבואו להחליט על גובה התשלום ועל הצד המחויב לשלם אותו. בנוסף, בשנים האחרונות אירעו כמה מקרים שבהם הגבר תבע מזונות מהאישה – בית המשפט אמנם לא פסק לטובת הגבר אבל גם לא דחה את התביעה על הסף.
אם בעקבות הסדרי ראיה הילדים נמצאים חצי מהזמן אצל האב וחצי מהזמן אצל האם, האב עדיין חייב במזונות לילדים?
פסיקה של בית המשפט המחוזי בחיפה יכולה לתת מענה חלקי לשאלה הזו: בית המשפט קבע שבמקרה שבו הוסכם על משמורת משותפת יש מקום להפחתה של עשרים וחמישה אחוזים בשיעור המזונות המוטל על האב. עם זאת בית המשפט הדגיש שיש לבחון כל מקרה לגופו ולוודא שמדובר במשמרות משותפת אמיתית וכנה ושהילדים לא נפגעים מההפחתה. הסיבה לכך היא שבית המשפט מבקש למנוע מצב שבו המאבק על משמורת משותפת ייעשה מתוך שיקולים כלכליים.
אם נקבע סכום מסוים של מזונות ילדים, האם ניתן לשנות אותו? להגדיל או להקטין?
כן אבל לא תמיד ורק בתנאים מסוימים.
- הסכם המזונות שנקבע בין האב והאם איננו מחייב את הילדים. הם יכולים לעתור לבית המשפט ולדרוש לקבוע סכום מזונות שונה ממה שהוסכם בין ההורים.
- אם האם יכולה להוכיח לבית המשפט שהמצב הקיים בזמן קביעת גובה המזונות השתנה וכעת הילדים זקוקים ליותר כסף, בית המשפט יכול לפסוק על הגדלת סכום המזונות.
- לעומת זאת, אם האב מרוויח כיום יותר אבל צרכי הילדים מסופקים במלואם, אי אפשר לתבוע את הגדלת סכום המזונות.
- אם לאב נולדו ילדים מבת זוג אחרת וכעת הוא מבקש להקטין את הסכום המשולם לילדים מנישואיו הקודמים – בית המשפט יכול לאשר הקטנה של התשלום, בתנאי שכל צרכי הילדים מסופקים.
למרבה הצער, ויכוחים על גובה המזונות הם מרכיב ביותר מדי מקרי גירושין. חשוב לזכור שבסופו שחל דבר טובת הילדים היא מעל הכול – אל תהפכו את נושא גובה המזונות למאבק כוחות בין בני הזוג המתגרשים.
מעוניינים לקבל מידע נוסף בנושא מזונות ילדים? צרו קשר עם עורך דין גירושין יעקב בלס – מומחה לתחום גירושין ודיני משפחה ותקבלו שירות מקצועי ויחס אישי וחם.