מאמר זה יסקור את החשיבות של ליווי עורך דין בהליך גירושים ובפרט בנושא תשלומי המזונות עבור הילדים והאישה. המאמר יציג את נושא הגירושים במדינת ישראל וכן את הסוגיות הנלוות להליך הגירושים. המאמר יבחן את הערכאות המוסמכות לדון בתביעות, את ההליכים שיש לנהל וכן את חשיבות הגישור. המאמר נכתב לצורך מתן מידע לקורא ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
גירושים במדינת ישראל:
הליכי הנישואים והגירושים בישראל, בין גבר ואישה יהודים, כפופים לרבנות הראשית לישראל. כך, כאשר זוג מתחתן, עליו להתחתן כדת משה וישראל, בניצוחו של רב ועל פי מסורות יהודיות דתיות (למשל מקווה וכתובה). כאשר זוג רוצה להתגרש, הוא צריך לעשות זאת בהתאם לדין הדתי. בני זוג נשואים שמחליטים להתגרש, יכולים לעשות זאת או באמצעות מגשר – בהסכמה, או באמצעות הגשת תביעת גירושים לבית הדין הרבני, שיש לו סמכות בלעדית לדון בתביעות גירושים. נעיר כי גם בני זוג שהתחתנו בחתונה אזרחית בחו"ל ונרשמו כנשואים במשרד הפנים בישראל, יחויבו לנהל הליך גירושים דתי על פי הרבנות הראשית לישראל.
תביעות נלוות להליכי גירושים (כגון חלוקת רכוש, משמורות על הילדים, מזונות אישה ומזונות ילדים, מדור ועוד), יכולות להתדיין או בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, שיש להם סמכות מקבילה לדון בתביעות אלו. גם בסוגיות הנלוות, דרך המלך היא לנסות ולהיעזר באדם שלישי אובייקטיבי ולהגיע להסכמות, אך למרבה הצער, לרוב אין מנוס מהגשת תביעות.
כאמור, הגשת התביעות יכולה להתבצע או בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, בהתאם למרוץ הסמכויות – כלומר, היכן שהוגשה התביעה ראשונה – שם יידון ההליך. מדובר בסוגיה חשובה ביותר, שכן בית הדין הרבני פוסק בהתאם לדין הדתי, בעוד בית המשפט לענייני משפחה פוסק בהתאם לדין האזרחי ולכן יש משמעות רבה לבחירת ערכאה שתדון בתביעה.
כאשר מוגשות תביעות נלוות לערכאה המשפטית המוסמכת, היא רואה אל מול עיניה את טובת הילדים ובוחנת מהם הפתרונות הנכונים ביותר עבורם. כך למשל, גם אם בני הזוג מגיעים להסכמות בנוגע לסוגיית המזונות, עדיין בית המשפט חייב לבחון את ההסכם – ולאשר אותו אם מדובר בהסכם לטובת הילדים. כך, אם בית המשפט קבע כי ההסכם אינו לטובת הילדים, הוא יכול לבטל את כולו או חלקו.
אם כך, מה היא המשמעות של עורך דין מומחה?
חשיבות הייעוץ המשפטי:
עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה בכלל, וגירושים ותביעות נלוות (לרבות מזונות) בפרט, מכיר את הדין החל ויכול לסייע ללקוח שאותו הוא מייצג, לנהל את ההליך בצורה יעילה ומקצועית. כך למשל, עורך הדין שמכיר את הדין בבית המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני, יכול להמליץ ללקוחו לאן כדאי לו להגיש את התביעה (בהקשר זה נעיר כי תביעת מזונות תתנהל בבית הדין הרבני רק בהסכמת שני הצדדים), כאמור כאשר יש סמכויות מקבילות לדון בחלק מהתביעות הנלוות ובחירת הערכאה יכולה להשפיע על הפסיקות בתביעות המוגשות.
בנוסף, במקרים רבים, בני זוג ש"ממהרים" להתגרש, חותמים על הסכם בפזיזות וללא גמירות דעת. לאחר זמן מה, יתכן שאחד הצדדים ירצה לחזור בו מההסכם – דבר שלא פשוט לעשות, ולכן סיוע וליווי של עורך דין, יכולים לעזור בביטול ההסכם שנחתם ללא גמירות דעת. ביטול הסכם הינו הליך מסובך משפטית ולכן מומלץ לנהל אותו בדרך מקצועית.
זאת ועוד, עורך דין מומחה יכול לתפקד כמגשר או מפשר ולעזור לבני הזוג שרוצים להתגרש, לנסות להגיע להסכמות ולהימנע מהליך משפטי ארוך ויקר ובעצם לייתר את הפנייה לערכאות משפטיות. עורך הדין ישמש כצד שלישי אובייקטיבי.
הצדדים בהליכי הגירושים, מושפעים מרגשות עזים של פירוק המשפחה, ועלולים לקבל החלטות שיפגעו בהם. לכן עורך הדין יכול להאיר על הסוגיות ולנסות ולפשר בין בני הזוג, לנסח הסכם שמוסכם על הצדדים, להחתימם ולהגיש את ההסכם לאישור הערכאות המשפטיות.
לסיכום:
תחום דיני המשפחה הוא מורכב למדי. כאשר בני זוג מחליטים להתגרש ובכך לפרק את המשפחה, על כל הנלווה לכך, הם פועלים אינסטינקטיבית ולעיתים עושים טעויות שלא ניתן לחזור מהן. לכן, כאשר זוג מחליט להתגרש, על כל אחד מבני הזוג לפנות לעורך דין שילווה אותו ואולי אף יסייע בייעול ההליך ויצליח לגרום לבני הזוג להגיע להסכמות ולהימנע מהליך משפטי ארוך ויקר.